Collaborate for Growth 2023 September

Blog

Iiris Lahti ja neljä muuta johtajaa käärivät hihansa ja auttoivat Arilynia maailmanvalloituksessa: “Osaamme ajatella nyt isommin”

“Olemme tehneet Arilynin kanssa yhteistyötä nyt jo lähes vuoden ja tämä on ollut ehdottomasti yksi opettavaisimmista kokemuksista urallani.”

Iiris Lahti työskentelee Sanomilla kehitysjohtajana. Hän vastaa datan hyödyntämisestä: “Tuotamme tiimini kanssa digitaalisen analytiikan ja koneoppimisen palveluita ja ratkaisuja Sanoman eri yksiköille ja tuotteille, kuten HS, IS, Ruutu ja Oikotie.”

Lahti liittyi vuosi sitten Arilyn -nimisen kasvuyrityksen Advisory Boardiin osana EEX journey -ohjelmaa. Ohjelmassa isojen yritysten johtajat auttavat tiiminä vuoden ajan kasvuyritystä – ja pääsevät oppimaan yrittäjiltä.

Arilyn on tituleerattu useasti AR-teknologian pioneeriksi. Yritys tarjoaa lisätyn todellisuuden (Augmented Reality) kokemuksia tehostamaan markkinoiontia. Arilyn on Suomessa hyvin tunnettu toimija ja viimeisen vuoden ajan Arilyn on saanut yhä vahvemmin jalansijaa USA:n markkinoilta. Iso harppaus kansainvälistymisessä oli myös alkuvuodesta 2019 solmittu sopimus maailman suurimman pakkausetikettien valmistajan CCL:n kanssa.

Arilynin perustaja ja toimitusjohtaja Emmi Jouslehto on ollut yllättynyt tiimin kyvystä auttaa: “Vaikka ala on uusi, heillä on niin vahvaa bisnesosaamista muilta aloilta, että se on suoraan sovellettavissa meidän caseen. Ollaan saatu todella paljon kaivattua ulkopuolista näkemystä.”

“Advisory Boardin kokoukset ovat myös tuoneet tiettyä rytmiä vuoteen. Kokoukset ovat aina nostaneet tekemisen uudelle tasolle ja vieneet asioita eteenpäin. Startup-elämässä on välillä hetkiä, jolloin on turhan uponnut omaan suohon. Tapaamiset ovat olleet henkireikiä, jotka ovat nostaneet arjen puurtamisesta.”

“Tästä on tullut oma tärkeä tiimi. Osaamme ajatella nyt isommin.”

Eniten kokouksissa on pureuduttu strategian peruskysymyksiin. “Keskustelu on aina kerros kerrokselta mennyt siihen, että mitä me tuodaan asiakkaalle.” Jouslehto kertoo.

Lahtea inspiroi tekeminen: “Olemme testanneet vuoden aikana monia ketterän kehittämisen ja yritysmuotoilun työvälineitä ja saaneet kokemusta niiden hyödyntämisestä. Mahdollisuus auttaa ja samalla itse oppia uutta ovat olleet minulle suurimmat inspiraation lähteet.”

Heittäytymistä startup-moodiin

“Tämä on huikeaa. Saat kerralla viidet aivot, jotka tuo kaikki omasta kentästään ajatuksia, menetelmiä ja malleja.” Jouslehto iloitsee.

Lahden lisäksi Advisory Boardiin lähti vuoden alussa neljä muuta kokenutta johtajaa: Erica Liewendahl Pauligilta, Mikko Saarentaus DNA:lta, Tauno Peräinen Fortumilta sekä Jussi Loponen Fazerilta.

Neuvonantajat saavat Jouslehdolta pelkkää suitsutusta: “He ovat olleet äärimmäisen innostuneita ja osaavia ammattilaisia. Sekä hirveän hyviä heittäytymään.”

Lahti kertoo, että alussa Advisory Boardin käytti aikaa ymmärtääkseen erityisesti Arilynin liiketoimintamallia, strategiaa, markkinaa, asiakkaiden tarpeita, tuotetta ja lisätyn todellisuudenn teknologiaa.

“Alun opettelun jälkeen he heittäytyivät kokouksissa aina hetkeksi villiin startup-moodiin”, Jouslehto kertoo.

Matkan aikana Lahti on oppinut tuntemaan kollegoitaan: “Vaikka yrityksemme ovat eri toimialoilta, kohtaamme kuitenkin usein samoja kasvuun ja yrittäjämäiseen johtamiseen liittyviä haasteita ja olemme saaneet toisiltamme uusia ideoita niiden ratkaisemiseen.”

Päätöksenteon ja testaamisen nopeus yllättivät eniten

“Olimme Sanoman osaamisen kehittämisestä vastaavan Jesse Ehtamon, Uutis- ja featureliiketoiminnan Kaisa Aallon sekä hiljattain Ilta-Sanomien päätoimittajaksi siirtyneen Johanna Lahden kanssa Sanoman ensimmäiset osallistujat EEX journey -ohjelmassa.” Lahti kertoo.

“Pidin siitä ajatuksesta, että voisin ohjelman avulla auttaa startupia kasvamaan ja päästä osaksi heidän tarinaansa pidemmäksi aikaa. Olen itse käynyt viime vuosina mm. ketterän kehityksen ja palvelumuotoilun kursseja ja koin tämän hyvänä mahdollisuutena testata opittuja taitoja käytännössä ja eri kontekstissa, jossa yleensä työskentelen.”

“Erityisesti se vauhti, jolla startupissa päätöksenteko ja tilanteet eri markkinoilla tai asiakkaiden kanssa etenevät on tullut minulle yllätyksenä.”

Advisory Boardilla on ollut jokaisessa kokouksessa joku Arilynin tunnistama teema tai kysymys, jota on lähdetty ratkaisemaan. Aiheet ovat vaihdelleet aina nettisivujen tai myyntimateriaalien ideoinnista strategian työstämiseen ja liiketoimintamallien miettimiseen.

“Olemme Advisory Boardin avulla saaneet annettua Arilynille tärkeitä ideoita ja näkökulmia kehittämiseen. He ovat olleet avoimia ja kiinnostuneita kuulemaan näkemyksimme. Se on totta kai motivoitunut ja innostanut osallistumaan aktiivisesti kokouksiin ja tekemään myös taustatyötä.”

Osa Advisory Boardista Collaborate for Growth -tilaisuudessa. Vasemmalta: Iiris Lahti, Erica Liewendahl, Toni Marttila (Arilyn) Emmi Jouslehto (Arilyn) Otto Laurila (Arilyn)

Isossa korporaatiossa ja pienessä startupissa painitaan samojen ongelmien kanssa

Lahti näkee yrittäjämäisyyden vahvasti osana modernin johtajan toimintaa:

“Erityisesti nopeatempoisessa ja digitalisoituvassa mediamaailmassa on tärkeää rakentaa jatkuvaan testaamiseen ja vahvaan asiakasymmärrykseen perustuvaa kulttuuria ja toimintatapoja. Teemme tiimini kanssa jatkuvaa digitaalisten palveluiden A/B-testausta ja analyysejä tuotekehityksen ja myynnin päätöksenteon tueksi.

Lahden mukaan yhdessä tekeminen ja kokeilut ovat yrittäjämäisyyden ytimessä:

“Olen kannustanut yksikköni analyytikoita ja data scientisteja tekemään töitä tiimeissä, joissa useamman alan osaajat innovoivat yhdessä uusia ratkaisuja. Kaikista testeistä, datakokeiluista tai analyyseista ei välttämättä saada positiivisia tuloksia, mutta niitäkin oppeja tarvitaan.

“On tärkeää, että yrityksessä on avoin keskustelukulttuuri, jossa on turvallista olla esimiehen kanssa eri mieltä ja epäonnistumiset vastaanotetaan mahdollisuutena oppia ja kehittyä. Isoissa korporaatioissa ja kasvavissa startupeissa on molemmissa sama tarve: strategia ja tavoitteet pitää olla koko henkilöstöllä kirkkaana, muuten toimintaa on hankala johtaa ja kehittää.”

Lahti on yhdestä asiasta yhä varmempi vuoden päätteeksi: “Tekemällä ja kokeilemalla oppii parhaiten!”

Share story